Vama na usluzi!
Od ponedeljka do petka (od 8-16)
Tel: 011/ 6 301 300, 011/6 301 301
platinumserbia@leto-pet.rs
FACEBOOK PLATINUM

o Platinumu hrana vlažna hrana poslastice nega nega zuba newsletters odgajivači Platinum prodavnica

registracija za BESPLATAN PLATINUM UZORAK HRANE
Poštovani, zbog značajno povećane potražnje besplatnih uzoraka, a trenutnog nedostatka istih, prinudjeni smo da od 26.08.2022. od 21h, pa do daljnjeg, pauziramo ovu lepu aktivnost. Hvala na razumevanju i poverenju. Platinum Tim Srbija

NOVO! Ostvarite 10% POPUSTA
prilikom kupovine - saznajte više...

IZVEŠTAJI O REZULTATIMA TESTIRANJA PSEĆE HRANE

Izveštaji o sprovedenim testovima su široko dostupni-kako oni iz laboratorija tako i izveštaji samih korisnika. Postoji mnogo studija o psećoj hrani koje sporovode razni instituti kao na primer “Stiftung Warentest” (fondacija za testiranje hrane),  a koje su namenjene da pomognu direktnim potrošačima da donesu pravilne odluke i odaberu najbolje proizvode.
Ali, da li ovakve studije zaista pomažu pri donošenju odluke o kupovini određenih proizvoda i proceni kvaliteta pseće hrane? Kako bi na pravilan način razumeo rezultate istraživanja kvaliteta hrane za pse i same testove pojedinac mora biti upoznat sa postupkom istraživanja.

Osnovne činjenice: Većina zaključaka donetih na osnovu urađenih testova se odnose na bezbednost pojedinačnih proizvoda namenjenih ishrani pasa. Ovo se generalno odnosi na sve slučajeve. Slično tome većina testova koji se sprovode na hrani za pse imaju za cilj da provere da li proizvodi zadovoljavaju zakonske propise koji se odnose na informacije o proizvodu.  Uz to studije obično potvrde da hrana koja se testira zadovoljava minimum nutritivnih potreba pasa - kako ih naučnici u polju ishrane nazivaju “generalna preporuka”.

Stoga ako testovi ocene hranu za pse kao dobru tom hranom psi mogu biti hranjeni, bez rizika da će doći do nedostatka neophodnih hranljivih materija.

Nažalost nekoliko ključnih faktora ne ulazi u ocenjivanje pri testiranju pseće hrane: Na primer, većinom se ne postavlja pitanje koliko dobro su sastojci obrađeni i koliko se lako vare, kao ni pitanje kvaliteta veštačkih aditiva.

Proverite da li rezultati testova daju odgovore na sledeća pitanja:
Da li u sastav hrane ulaze i životinjske kosti (ako da, kakvog su kvaliteta)?
Koliki je procenat mesa, koje je izvor proteina, u sastavu hrane?
Da li su pomenuti dodatni sastojci koji ne ulaze u “generalnu preporuku”? Na primer da li testovi uključuju i dragocene trave ili ekstrakt zelenousne školjke? Oni upotpunjuju balansiranu ishranu životinja.

Dalje, u većini testova se hrana sa grupnom deklaracijom “meso i životinjski nus-proizvodi” (meat and meat by products) nepravedno stavlja u istu ravan sa proizvodima na kojima su pobrojani svi sastojci. Nasuprot grupnoj deklaracji (koja ostavlja potrošača u nedoumici u vezi sa tačnim sastavom hrane), na individualnoj deklaraciji su pobrojani svi hranljivi sastojci. Takođe, veoma retko testovi navode koliko je dobro proizvod očuvan i da li se u proizvodnji koriste pojačivači ukusa i veštačke boje.

Naš savet: Kontrolišite proces došenja odluke o kupovini i uvek pročitajte sastav hrane veoma pažljivo. Testovi koji postoje danas (nažalost) u najboljem slučaju daju opšti savet i ni na koji način ne govore koja je hrana najbolja za Vašeg ljubimca na duže staze.