Vama na usluzi!
Od ponedeljka do petka (od 8-16)
Tel: 011/ 6 301 300, 011/6 301 301
platinumserbia@leto-pet.rs
FACEBOOK PLATINUM

o Platinumu hrana vlažna hrana poslastice nega nega zuba newsletters odgajivači Platinum prodavnica

registracija za BESPLATAN PLATINUM UZORAK HRANE
Poštovani, zbog značajno povećane potražnje besplatnih uzoraka, a trenutnog nedostatka istih, prinudjeni smo da od 26.08.2022. od 21h, pa do daljnjeg, pauziramo ovu lepu aktivnost. Hvala na razumevanju i poverenju. Platinum Tim Srbija

NOVO! Ostvarite 10% POPUSTA
prilikom kupovine - saznajte više...

o Platinumu

Zbog probelma sa nabavkom sastojaka, uzrokovanih pandemijom COVID19, naša linija proizvoda za oralnu higijenu Oral Clean+Care trenutno nije dostupna. Trudimo se da probeleme rešimo što je pre moguće ali trenutno ne možemo da garantujemo kada će ova linija proizvoda ponovo biti dostupna.
Informisaćemo Vas, naravno o svim daljim promenama. Hvala na razumevanju.

ZUBNI KAMENAC KOD PASA I MAČAKA

Nezgodan problem

Taloženje zubnog kamenca je problem koji se postepeno pogoršava i pogađa gotovo sve pse i mačke u nekom periodu života. Rezultira bolnim infekcijama desni i periodontitisom, a u najgorim slučajevima i gubitkom zuba i propadanjem vilične kosti.
Zubni kamenac je termin koji se koristi da opiše tvrde žućkaste do braon naslage na zubima koje ne mogu da se uklone ispiranjem ili pranjem zuba četkicom.
Zubni kamenac se formira kombinacijom mineralnih soli pljuvačke i zubnog plaka.

Zubni kamenac kod pasa i mačaka

Plak je mekana akumulacija naslaga koje se sastoje od pljuvačke, ostataka hrane, bakterija i njihovih nus proizvoda (1). Na kraju mineralne soli iz pljuvačke uzrokuju da se te naslage stvrdnu (2)(3). Sam zubni kamenac ne dovodi do infekcije, ali to čine bakterije koje se lepe za njegovu grubu površinu (4). Produkti bakterijskih metaboličkih procesa koji sadrže kiseline napadaju zube i desni. Kod pasa i mačaka je predeo oko izlaznih kanala pljuvačnih žlezda posebno podložan taloženju kamenca - unutrašnji deo donje vilice i spoljašnji deo gornje vilice oko sekutića.

Količina zubnog kamenca koji će se formirati zavisi od više faktora kao što su količina pljuvačke koja se luči, veličina razmaka između zuba i sastav bakterijske mikroflore unutar usta.

Treba obratiti posebnu pažnju na negu zuba kod pasa koji imaju urođene sklonosti ka problemima sa zubima.

Bez plaka = bez kamenca

Jedna od posledica zubnog kamenca je periodontitis - bakterijska infekcija koja može uzrokovati nepopravljivu štetu u usnoj duplji. Ukoliko se ne leči na vreme jedina opcija je mehaničko uklanjanje kamenca od strane veterinara koje se obavlja u opštoj anesteziji. U najgorem slučaju veterinar mora da izvadi čitav zub. Kod starijih životinja i onih sa već postojećim zdrastvenim problemima uvođenje u totalnu anesteziju može biti rizično.

Pre nego što problem sa zubnim kamencem dostigne ovaj nivo trebalo bi da probate sa korišćenjem Oral clean+care za pse i mačke.

Zahvaljujući Oral clean+care

Možete poštedeti Vašeg ljubimca stavljanja pod anesteziju radi ukljanjanja kamenca. Anestezija vrlo teško pada organizmu ljubimca.

 

Kamenac  i njegove posledice

Kamenac i njegove posledice

Kamenac može izazvati infekcije desni koje su jako bolne. Infekcija desni se može proširiti na viličnu kost i dovesti do ispadanja zuba.

saznajte više